gototopgototop

Just Married in Slovenie (2000)

Het jaar 2000 - "Y2K" - heeft het nodige voor ons in petto. Marieke en ik trouwen op Quatorze Juillet, onze huwelijksreis is een huttentrektocht in het Stubaital, gevolgd door een tweede honeymoon, een fietsvakantie in Slovenië. Dat doen we met onze DIOK-vrienden Arnout & Christina, Ruud & Margreet, en Mark & Henriëtte.

Samenvatting

1. Met de fietsbus naar Villach, zeer slecht geslapen. Overnachtingen in/bij: Faaker See > Gozd Martuljek > Bovec > Idrya > Postojna > Ljubljana > Bohinj > Bled > Gozd Martuljek > Faaker See. Met de fietsbus terug, heerlijk geslapen.

2. De Würzenpass, de eerste beklimming van de reis, is zeker voor eerstejaars fietstoeristen als wij een belachelijke pas. Je fietst gemoedelijk in het bos, en dan moet je opeens een paar km lang strak 17% omhoog. De een na de ander valt stil.

3. Slovenië is erg heuvelachtig. Het stikt er van de bergen en kronkelige weggetjes. Op onze tweede dag fietsen we over de de Vrsic, met 1.611 m de hoogste pas van het land. Een prachtige weg en mooie uitzichten op de Julische Alpen.

4. De nr 16 van Dolenja Trebusa over de naar Gorenja Kanomlja is (destijds althans) onverhard en daardoor zwaar. Maar wat een betoverend  dal met al die bergruggen en uitzicht op het hooggebergte in de verte.

5. De bekende meren van Bohinj en Bled kunnen we natuurlijk niet overslaan. Weliswaar toeristisch, maar wel bijzonder mooi gelegen tegen de bergen. Zelfde geldt voor sterattractie Predjama, een fort gebouwd tegen een rotswand.

6. Op de terugreis uit Slovenië kunnen we niet om de Würzenpas heen. Deze is aan de zuidzijde ook zeer steil, maar we komen er met groot gemak op. Marieke daalt met 83 km per uur nauwelijks minder snel af dan snelheidsduivel Arnout.

7. We nemen uiteindelijk bijna net zoveel rust- als fietsdagen. Het is daarmee de meest relaxte fietsreis van The Meeg. Maar voor een eerste fietsvakantie zeker geen slechte start!